Vztahy a láska on-line - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 19.12. 2022Vztahy a láska on-line



Stále více lidí tráví hodiny svého volného času komunikací a propojením s druhými lidmi na internetu. Svěřují se se svými nejhlubšími tajemstvími a touhami i zcela neznámým lidem, se kterými se tam setkávají. Tyto vztahy se pro ně stávají podmanivými a neodolatelnými, emoce zažívané on-line jsou pro ně dokonce reálnější a živější než jejich skutečná manželství či vztahy.

Lidé na internetu ztrácí zábrany

Komunikace tváří v tvář je řízena velkým množstvím sociálních norem – lidé jsou k sobě slušní, málokdy dochází ke vzájemnému napadání apod. Je zřejmé, že kyberprostor zevrubně pozměňuje běžnou off-line či reálnou komunikaci. Efekt disinhibice, který jde česky popsat jako „odložení zábran“, popisuje stav, při kterém u uživatelů on-line komunikace dochází k překonání rozpaků, ostychu a plachosti, dokonce i k obcházení zákazů a zákonů. Projevuje se značnou „odvázaností“, která často vede až do extrému. Když to zjednodušíme, tak můžeme říci, že na internetu lidé říkají, co by ve skutečném životě neřekli a dělají, co by ve skutečném životě nedělali. Někdy lidé na internetu sdílejí velmi osobní věci, odhalují tajemství, emoce, obavy, přání, anebo se projevují velkoryseji a laskavěji než v reálném životě. On-line komunikace probíhá otevřeněji, protože se uživatelé cítí v bezpečí, nebojí se odhalení, nebo dokonce odsouzení.

MÁTE PROBLÉMY SE VZTAHY ON-LINE? OBRAŤTE SE NA ODBORNÍKA!

Dostupnost a anonymita!

On-line vztahy jsou snadno dostupné, rychle vznikají a pod rouškou anonymity umožňují lidem odhalit i jejich nejtajnější podstatu. Stylizují se do slov a pomoci fantazie vyplňují bílá místa u svého protějšku, s kterým on-line komunikují. On-line vztahy jsou prostě velmi lákavé a svůdné. Ironií používání internetu je ta, že jeho užívání u jedince vede k vytváření nových nebo udržování starých sociálních kontaktů, zatímco uživatele samotného izoluje od jeho reálných vztahů s rodinou nebo partnery, kteří s ním mohou být v bytě ve vedlejší místnosti.
Děje se to, protože používání internetu je hodně návykové a zisky z takového kontaktu jsou téměř okamžité a velice příjemné. Být s někým on-line je jako jít na párty kdykoli chcete, aniž byste museli opustit svůj domov. Ta zvláštní směs fyzické vzdálenosti a emocionální blízkosti dodává on-line vztahům tu magickou intenzitu.
Milostný vztah on-line je bezpečný pokud jde o riziko otěhotnění nebo nákazy pohlavních nemocí, má však i své stinné stránky.

NARUŠIL VÁM INTERNET REÁLNÝ VZTAH? PORADÍM VÁM!

On-line sex jako nevěra?

On-line vztahy i on-line sex můžou velmi negativně ovlivnit reálný život, už jen třeba v tom, že se takovému uživateli internetu může například měnit pohled na nevěru. I když jsou on-line vztahy plné prostoru pro otevřenost a upřímnost, dávají stejnou šanci přetvářce, podvodům, pronásledování, a také zneužití.
Pokud se zapojíte do on-line vztahu a tento vztah tajíte před svým reálným partnerem, dá se to brát jako nevěra, která může zabít intimitu a způsobit trhliny v důvěře reálného vztahu.
Pokud se chcete zbavit své závislosti na užívání internetu, své závislosti na chatování, flirtování či sexu on-line, nebo máte pocit, že vám internet ničí váš současný vztah, můžete využít služeb našich psychologů a psychoterapeutů, kteří s vámi situaci rádi proberou a pomůžou vám se v ní zorientovat a hledat východiska.

Zdroj: HULANOVÁ, Lenka. Internetová kriminalita páchaná na dětech: Psychologie internetové oběti, pachatele a kriminality. 1. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-545-9.

Autor: PhDr. Lenka Hulanová

Autor článku:

zobrazit detail
Český jazyk PhDr. Lenka Hulanová psycholog, psychoterapeut
Odborník na témata: Strach a panika, Vztahy a manželství, Deprese, Poruchy příjmu potravy, Násilí a zneužívání, Šikana, Sexualita, Smrt a zármutek, Trauma, Děti a výchova
Nezáleží na tom, s čím přicházíte, ale s čím odcházíte. Společně zapracujeme na tom, aby se to, co vás tíží, zlepšilo nebo úplně zmizelo.

Další články:

Cesta na vrcholvloženo 11. 7. 2022

Cesta na vrchol

Svaly nebo hlava? Aneb malé Gestalt – buddhistické zamyšlení

Známe to všichni. Krásná vyjížďka, rovinka, pěkný sjezd, zatáčka a najednou je tam. Kopec. A zpravidla dlouhý a táhlý či kratší ale strmější. Jak jej nejlépe zdolat?

Pozor na pocity úzkostivloženo 4. 7. 2022

Pozor na pocity úzkosti

Mírnou formu úzkostných pocitů asi občas pocítí každý z nás. Začnou-li ale být jejich projevy intenzivnější, měli bychom být na pozoru!

Co je to úzkost, jaké jsou její projevy a kde je pomyslná dělící čára mezi tím, co je běžné a co už není?

Je vždy vše zlé pro něco dobré?vloženo 20. 6. 2022

Je vždy vše zlé pro něco dobré?

Vždy, když se přihodí něco nepříjemného, člověka napadne a často také drží "nad vodou" myšlenka, že by mohlo být ještě hůř. Tato myšlenka nám pomáhá situaci zvládnout.

Pomoc druhých je pro nás v těchto okamžicích velmi cenná.

Otec nebo partner? Aneb když partnery dělí generacevloženo 6. 6. 2022

Otec nebo partner? Aneb když partnery dělí generace

Není to nic výjimečného - mladá žena a starší muž jako pár. Každý z nás už zřejmě někdy takový pár potkal nebo viděl. Většinou to působí tak, že by takový muž mohl dané ženě dělat otce.

Člověka, který nad tím uvažuje, napadá otázka, proč jsou takoví lidé spolu.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky