Psycholog versus psychiatr - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 31.7. 2023Psycholog versus psychiatr

Skoro každý z nás se již dostal do životní situace, kde je, jak víme, každá rada drahá. Ať už nás podvedl partner, nebo nás neposlouchají děti, vyhodili nás z práce, hrozí nám exekuce, ideálně a dle Murphyho zákona, se vše děje najednou. Připadá nám, že se náš celý svět bortí, všichni a vše je proti nám. Co v takové chvíli uděláme? Většinou se s žádostí o pomoc obrátíme na své blízké, rodiče, nejlepší přátele či partnera, tedy pokud se jich to přímo netýká.

Problém je třeba řešit!

Mnohdy je však situace tak intimní, že se o ní s nikým bavit nechceme, či již jednoduše nevíme, kde a jak začít.
Co zbývá? Musíme to zvládnout sami. Mluvím zde o životní krizi, ne o menší hádce s přítelem či kolegou. Abychom takovou krizi překonali zcela, a to bez cizí pomoci, musíme si být vědomi toho, že nás to bude stát spousty sil, energie, času. A protože se necítíme dobře, nemůžeme logicky přinášet takové výsledky, na jaké jsou naši nadřízení zvyklí, k našim partnerům a dětem se chováme podrážděně, tedy pokud vůbec reagujeme. Na otázky typu: „Co se s tebou proboha děje?“, nejsme schopni rozumně odpovědět, a to ve většině případů končí fiaskem na všech frontách. Je to však nutné? Proč se neobrátíme na psychologa? Proč je v české společnosti zakořeněn tak silný a negativní pocit vůči psychologům? Zaráží mě, že jedna z nejčastějších odpovědí na otázku, proč nepožádáš o radu psychologa, zní: „Copak jsem nemocný“, „Copak jsem blázen?“. Je zcela jasné, že diametrální rozdíl mezi psychiatrem a psychologem není české veřejnosti znám.

Kdo je tedy psycholog a jak mi může pomoci? Jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem a kdo je vlastně psychoterapeut?

POTÝKÁTE SE S PROBLÉMEM A NEVÍTE, JAK DÁL? RÁDI VÁM PORADÍME!


Psycholog – když nás život zkouší

Spojovat si psychologii s duševními nemocemi je velký, ale bohužel poměrně častý omyl. Psycholog je zde pro každého, kdo se ocitl v náročné životní situaci. Psycholog není psychiatr!

Psycholog není, na rozdíl od psychiatra, absolventem medicíny, nýbrž společenských věd. Obor psychologie se studuje na filosofické fakultě nebo na fakultě sociálních studií. Psycholog je tedy vždy vysokoškolsky vzdělaný člověk, zpravidla absolvent pětiletého magisterského oboru, v některých případech tříletého bakalářského. Zatímco psychiatr léčí lidskou duši léky, psycholog ji léčí slovem. Prostřednictvím rozhovoru s klientem (nikoliv pacientem!) pomáhá psycholog najít kořeny problémů, proniknout hlouběji do podstaty toho, co daného člověka trápí a objevit východiska. Psycholog je schopný díky svému odbornému vzdělání dobře porozumět povaze a přirozeným duševním pochodům lidí, ví, jak lidé reagují v tíživé životní situaci, jak se cítí a jak jim lze pomoci.

Psycholog, který poskytuje poradenství, má obvykle za sebou kromě vysokoškolského studia speciální atestaci z klinické psychologie nebo psychoterapeutický výcvik.

Psychiatr – ten, který podává léky

Psychiatr je odborníkem, ze kterého má většina lidí strach. Asociují se nám k němu zamčené místnosti s polstrovanými zdmi, svěrací kazajka a společenské opovržení. Ano, psychiatr je odborník z oblasti medicíny, absolvent lékařské fakulty. Zároveň je to však člověk, kterého ve svém životě potřebuje vyhledat jen menšina lidí, ti, jejichž psychické problémy přerostly do roviny nemoci, a to obvykle jen dočasně, pak se opět mohou vrátit do normálního života. I představa svěrací kazajky je trochu přehnaná, psychiatr léčí především pomocí léků, které svým pacientům předepisuje.

Většina lidí, kteří jsou ve svém životě donuceni navštívit psychiatra, by tomu mohla předejít, kdyby svůj problém začali řešit včas s psychologem. Velké životní problémy, ať už jsou jakékoliv, a nemožnost najít z nich východisko, skutečně mohou po čase vést až k nutnosti vyhledat lékaře – psychiatra. Je to trochu podobné, jako když si nenecháte včas spravit zkažený zub, a pak vás začne bolet tak, že si ho musíte nechat vytrhnout.

TRÁPÍ VÁS FOBIE A NEVÍTE, JAK JÍ PŘEKONAT? NAŠI SPECIALISTÉ VÁM POMŮŽOU!

Psychoterapeut – pomůže k osobnostnímu růstu

Profese psychoterapeuta je psychologovi velmi podobná, nejde však úplně o totéž. Psychoterapeut může být zároveň i vystudovaným psychologem, avšak není to nutností. Zatímco psychologické poradenství se specializuje především na pomoc v náročných a závažných životních situacích, psychoterapeut je zde především pro ty, kdo cítí, že jejich problém je spíš někde uvnitř v jejich duši než ve vnějším světě. Může jít například o různé fobie a psychické bloky.

K tomu, aby se člověk mohl stát psychoterapeutem, je nezbytné absolvovat speciální několikaletý psychoterapeutický výcvik. Jde o výcvik akreditovaný českou nebo mezinárodní profesní organizací, který zaručuje odbornou způsobilost psychoterapeuta. V průběhu výcviku získává budoucí psychoterapeut teoretické i praktické znalosti a navíc sám podstupuje vlastní zkušenost s procesem psychoterapie, zažije si roli svých klientů na vlastní kůži. Psychoterapie totiž pracuje víc než psychologické poradenství s procesem vnitřní přeměny, s osobnostním rozvojem. Pomáhá svému klientovi dosáhnout pozitivních osobnostních změn, které si klient přeje, jen neví, jak na to.

Většina psychoterapeutů má kromě popsaného výcviku navíc i vysokoškolské vzdělání humanitního, případně zdravotnického směru.

Nebuďte již se svým problémem déle sami, vyberte si, kterého z našich odborníků požádáte o radu.

Naši specialisté:

zobrazit detail
Český jazykSlovenský jazykAngličtina Petra Urbanová psychoterapeut
Odborník na témata: Osobnostní rozvoj, Vztahy a manželství, Strach a panika, Násilí a zneužívání, Smrt a zármutek, Sexualita, Deprese
V běhu život jsem se setkávala s lidmi, kteří potřebovali péči psychoterapeuta, ale báli se. Telefonické poradenství je ideální, bezpečné.
zobrazit detail
Český jazyk PhDr. Martina Brodská psychoterapeut
Odborník na témata: Strach a panika, Stres a vyhoření, Osobnostní rozvoj
zobrazit detail
Český jazyk PhDr. Mgr. et Mgr. Jan Beer, MBA poradce
Odborník na témata: Strach a panika, Děti a výchova, Vztahy a manželství, Osobnostní rozvoj
zobrazit detail
Český jazyk Radana Lazarová poradce
Odborník na témata: Profesní rozvoj, Osobnostní rozvoj
zobrazit detail
Český jazyk Roman Slezák poradce
Odborník na témata: Osobnostní rozvoj, Profesní rozvoj
|<< < 1 | 2

Další články:

Šikana pohledem rodiče obětivloženo 18. 1. 2021

Šikana pohledem rodiče oběti

Jednou z největších rodičovských výzev je přimět děti středního a staršího školního věku k hovoru o škole a spolužácích.

Mladší děti se naopak velmi rády podělí o své zážitky a raportují průběh školního dne tak detailně, až rodičovská pozornost často polevuje.

Jak na závistivost?vloženo 11. 1. 2021

Jak na závistivost?

Jsme rozdílní a rozdílná je také situace každého z nás. Proto občas dochází k vzájemnému srovnávání se. Pokud zůstává u srovnávání, je to v pořádku. Soutěživost je totiž naším hnacím motorem.

Proč k ní dochází, když je zbytečná?

Citový chlad vs. citová závislostvloženo 21. 12. 2020

Citový chlad vs. citová závislost

V ideálním partnerském vztahu jsou oba partneři naladěni na podobnou citovou vlnu. Samozřejmě může docházet k výkyvům – někdy dává city najevo více jeden, pak druhý, ale celkově se doplňují.

V nevyváženém vztahu jeden neoplácí množství partnerova citu svým citem.

Mikuláš, ztratil plášť…vloženo 4. 12. 2020

Mikuláš, ztratil plášť…

Je svátek svatého Mikuláše, den, kdy jsou zejména děti obdarovávány různými sladkostmi a dárky. Ovšem nikoliv „zadarmo“!

Může svátek sv. Mikuláše přivodit dětem i trauma? Přečtěte si více!

|<< < 23 | 24 | 25 | 26 | 27 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky