Radost z bolesti - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 13.11. 2023Radost z bolesti

„Prosím tě, co je vlastně to BDSM? Nějaká bondage, jako svazování?“, ptá se kamarád. Ještě než mu stačím odpovědět, ozve se jeho přítelkyně: „No jasně, to svazování, to může bejt super, taky bych to chtěla zkusit…“. „Vážně?!“, ptá se kamarád se směsicí překvapení a obav ve tváři. Tak takhle nějak začala před nedávnem debata o tomto fenoménu…

Lidská sexualita má mnoho podob a výrazů. Některé (zejména ty, které sami provádíme) pokládáme za normální a správné, jiné za „nenormální“ a některé třeba neznáme vůbec. Vnímání „normálního“ se mění v čase a prostoru.

Je BDSM úchylka?

V současné době se užívá zastřešující zkratka BDSM, která v sobě implicitně obsahuje S/M (asi nejznámější označení sadismus/masochismus) a D/S (dominance a submisivita. To zbývající „B“ je termín „bondage“. Co je tedy co?

Na úvod možná začneme tím, že abychom mohli mluvit o jakékoliv praktice jakožto o BDSM, hlavní věcí je souhlas všech zúčastněných s danou praktikou!!! (Pokud není, s největší pravděpodobností se již pohybujeme za hranou zákona – znásilnění, etc…). Pak mluvíme o tzv. konsensuálním BDSM.
Druhá důležitá věc je, že BDSM není „úchylka“ či parafilie v pravém slova smyslu. (Něco jiného je však např. patologická sexuální agrese, která se již odehrává opět za hranou zákona).
To, že nám něco hned nepřijde „normální“, ještě neznamená, že se jedná o nějakou životu nebezpečnou patologii.

KAŽDÝ ČLOVĚK MÁ JINÉ TOUHY A POTŘEBY. DEFINICE SLOVA „NORMÁLNÍ“ NEEXISTUJE!

Sadisté a masochisté

Mezi S/M skupinu se řadí takový jedinci, kteří rádi působí (sadisté) či naopak přijímají (masochisté) fyzickou bolest. Abychom si rozuměli, ani jedni nemilují bolest obecně, aneb masochista s prostřelenou nohou asi nebude na vrcholu blaha, ale bude mu to stejně nepříjemné jako komukoliv jinému. Stejně tak sadista (pokud nejsme již v patologii), nemá potěšení z ubližování každému na potkání. Stejně jako při „normálních“ sexuálních praktikách i zde je celkem dost důležitá ona druhá osoba (y). Jsou lidé, kteří rádi jak působí, tak i přijímají určité bolestné podněty – tzv. sadomasochisté.

Dominance a submisivita

V rámci D/S se nacházejí ti, kteří rádi dominují či se naopak nechají rádi podrobit. Zde ovšem dominanci a submisi chápeme apriori v psychické rovině. Jde např. o hraní rolí apod. Submisiv očekává, že bude plně pod kontrolou dominantní osoby, ale v bolesti si nelibuje (tudíž submisiv není to samé jako masochista). Stejně tak i dominant si nebude libovat ve způsobování fyzické bolesti.

Může se samozřejmě ale vyskytnout kombinace obojího, tedy jak S/M tak D/S (Dominantní sadista či masochistický submisiv), lidská různorodost je velká.

Ono „B“ (bondage) jsou praktiky různého vázání a svazování a znehybnění osoby, ať už pro sexuální (fyzické/psychické) či umělecké potěšení zúčastněných stran.

Mluvte s partnerem o svých touhách!

No, vraťme se k našemu páru. I přes počáteční ostych byli schopni si promluvit o tom, kdo by co rád vyzkoušel. Téma sexu je v naší kultuře přece jen do jisté míry tabu a tak není výjimkou potkat páry, kteří spolu intimně žijí několik let a přesto ani jeden nesebral odvahu k tomu, zmínit se o něčem „jiném“ či „novém“. Právě ona neschopnost vyjádřit druhému své touhy může stát u zrodu nevěry.

POKUD MÁTE PROBLÉM O SVÝCH TOUHÁCH S PARTNEREM MLUVIT, PORAĎTE SE S ODBORNÍKEM!

Informujte se!

Určité obavy či neznalost jsou přirozené a proto je dobré, kromě komunikace s partnerem, si také zjistit více věrohodných (!) informací o tématu, které nás nějakým způsobem oslovuje, což již v dnešní době není takový problém. Důležité je nenechat se nutit do něčeho, o čem nic nevíme, z čeho máme strach či na co se necítíme být připraveni.

Další články:

100 let Republiky!vloženo 28. 10. 2018

100 let Republiky!

Proč bychom měli slavit svátek Československa, když už vlastně žádné Československo neexistuje! Je důležité si uvědomit, že neoslavujeme stát spojující různé regiony, ale Republiku!

Dvouleté děti a školka - co je správné?vloženo 13. 8. 2018

Dvouleté děti a školka - co je správné?

Za dva roky budou mít mateřské školy povinnost přijímat i dvouleté děti. Některé školky to tak raději umožňují již nyní, aby byly připravené. Tato povinnost však vyvolala boj nejen mezi psychology, ale i na politické scéně.

Není to tak jednoduché, protože každé dítě je jiné.

Telefonní psychologická poradna v ČR s platbou kartou!vloženo 5. 6. 2018

Telefonní psychologická poradna v ČR s platbou kartou!

Jsme první telefonní psychologickou poradnou svého druhu v ČR. Ve světe se jedná se o zcela běžný způsob poskytování psychologické pomoci. Tento typ služby má úplně nový koncept a v Česku je zcela unikátní!

Pověz mi zrcadlo aneb poznej sebe samavloženo 10. 7. 2014

Pověz mi zrcadlo aneb poznej sebe sama

Ptej se, co svým jednáním druhý sleduje, ale začínej u sebe. Poznej sebe sama! Mnohá moudrá slova dávných i současných filosofů apelují na nutnost sebepoznání.

Jak postupovat?

|<< < 33 | 34 | 35 | 36 | 37 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky