Raw strava - přínos nebo jen módní trend? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 17.1. 2022Raw strava - přínos nebo jen módní trend?

Mnoho z nás je v jednom kole a nemá čas na vaření. Co ale takové vaření bez vaření? Tzv. raw strava je dnes čím dál větším trendem. Ne že by nám to pomohlo ušetřit čas, ale určitě je lepší než nějaké rychlé občerstvení někde cestou, když nestíháme. Může tedy šetřit naše zdraví. Je pro nás opravdu přínosná a jak moc?

Stále častěji se dnes setkáváme s doporučením, recepty či dokonce s restauracemi zaměřenými na raw food - syrovou stravu. Těm, kdo volí tuto stravu, se říká vitariáni. Konzumují výhradně tepelně neupravované potraviny rostlinného původu. Z tohoto důvodu se této formě výživy říká živá strava. Patří k ní především zelenina, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.

Žádná z těchto potravin nesmí projít tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. To je totiž hodnota, při které dochází k ničení enzymů, které jsou nezbytnou složkou naší potravy a jsou důležité pro metabolické procesy v našem těle. Díky tomu pak nejen maso, ale veškeré tepelně upravované jídlo ve střevech zahnívá a stává se jednou z příčin civilizačních chorob.

Méně stupňů, více živin

Vitariáni si zvolili cestu "živé stravy" právě kvůli svému zdraví a prevenci nemocí. Ze všech tvorů na této planetě si potravu tepelně upravují pouze lidé. Proto také nejvíce trpí velkým množstvím chorob. Není to samozřejmě jediná příčina, ale je neoddiskutovatelné, že nevařené potraviny obsahují mnohem více vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, nezbytných pro lidské zdraví. Některé látky dokážou vyšší teplotu přežít, ale mohou se modifikovat a stávat nejenom "prázdnými", ale někdy dokonce i škodlivými.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!


Živá strava je pro naše tělo mnohem lehčí na strávení a náš organismus tudíž tolik nezatěžuje. Tato strava je tedy bohatší na enzymy, díky čemuž zlepšuje metabolismus a nevyčerpává tolik organismus. Nespornou výhodou živé stravy je tedy její lehčí stravitelnost. Když není tělo zatíženo složitým procesem trávení, zbývá mu více energie, netrpí tolik únavou a oslabenou imunitou a tudíž se mu snáze vyhýbají nemoci a civilizační problémy, včetně předčasného stárnutí.

Živá strava šetří tělo

U některých potravin se tepelnou úpravou zlepší jejich vstřebatelnost, nikoli výživnost. Ta se tepelnou úpravou zhoršuje u všech potravin. Potraviny, které je nebezpečné jíst nevařené (vejce, maso, ryby atd.), příznivci raw food do svého jídelníčku většinou ani nezahrnují. Z minulosti můžeme znát tvrzení, že je nutné mít alespoň jedno teplé jídlo denně, což se ale ve světle faktů zaznívajících ve prospěch živé stravy může jevit jako přežitek. Teplé jídlo přináší užitek v zimě, kdy nás pomáhá zahřát. Z výživového hlediska je však důležitější celková skladba jídelníčku než jeho teplota.

Jak už bylo uvedeno, dlouhodobou konzumací syrové stravy můžeme předcházet řadě nemocí a neduhů. Její příznivci mají více energie, snadněji zvládají stres a cítí se fyzicky i psychicky celkově lépe. Může se zlepšit paměť a koncentrace a postupně celkově zdravotní stav. Organismus se začne "čistit" díky tomu, že už není zatěžován různými toxiny.

Každý nestandardní způsob stravování je riskantní v tom, že nám mohou chybět některé živiny. Je proto třeba dbát, aby byl náš jídelníček v každém případě dostatečně pestrý. Při extrémních formách výživy mohou v tomto směru pomáhat tzv. superpotraviny, jako například mořské řasy, chia, goji či zelený ječmen apod.

Alternativní způsob stravování má určitě svá pozitiva. Možná není nutné volit hned extrémní řešení, ale důležité je, že člověku není jedno, co jí, přemýšlí o své stravě a snaží se o racionální přístup. Je třeba mít na paměti, že to celé není pouze o stravě, ale celkově o životním stylu - také o naší pravidelné aktivitě, o tom, jak jsme vystavováni stresu apod. Pro začátek by mohlo stačit zvýšit příjem čerstvého ovoce a zeleniny na úkor méně zdravé stravy a sem tam třeba zařadit "očistné dny" neboli půsty a dobrý pocit se určitě dostaví.

Každá, byť drobná, pozitivní změna našeho jídelníčku, má dobrý vliv na naše zdraví, i na to, jak se každý den cítíme - fyzicky i psychicky.

Další články

Dohoda o nevěře jako prevence rozchoduvloženo 18. 10. 2021

Dohoda o nevěře jako prevence rozchodu

Věrnost je jedním z klíčových pilířů manželství, ale i soužití "na psí knížku". Jen málokdo z nás zvládne být celoživotně věrný. Nabízí se tedy řešení v podobě tzv. otevřeného manželství či vztahu.

Definice otevřeného vztahu je sympatická, každý se rád cítí být nesvázaný.

Vysoké IQ: Dar nebo prokletí?vloženo 11. 10. 2021

Vysoké IQ: Dar nebo prokletí?

O IQ, tedy inteligenčním kvocientu, slýcháme poměrně často. Jelikož se jedná o vyčíslení inteligence na základě psychologických testů, provází nás postupně naším životem.

Většina populace dosahuje průměrných hodnot, specifickou skupinu ale tvoří lidé s vysokým IQ. Je to dar nebo prokletí?

Depresivní projevy na podzimvloženo 4. 10. 2021

Depresivní projevy na podzim

Někteří psychologové sází při léčbě deprese výhradně na léčbu slovem – psychoterapii. Někteří psychiatři se naopak spokojí s pouhou farmakoterapií. Mýlí se jedni i druzí. Optimální je kombinace obou přístupů.

Jaká je první pomoc?

Umění chválitvloženo 27. 9. 2021

Umění chválit

Chválu slyší rád asi každý z nás. Komu by nedělalo dobře slyšet, že se nám něco povedlo, že nám to sluší nebo že někdo pochválí nějakou naši snahu? Dělá dobře všem. 

Pochvalami bychom rozhodně neměli plýtvat.

|<< < 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky