Sebevědomí základem pevného vztahu - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 20.12. 2021Sebevědomí základem pevného vztahu

Čím je sebevědomí pro partnerské vztahy? Jaký má vliv na jejich kvalitu? Proč se ve vztazích opakovaně dopouštíme stejných chyb? Můžeme se s partnerem cítit vyrovnaní a být trvale šťastní? Jak toho dosáhnout?

Partnerské vztahy jsou jedny z nejdůležitějších vztahů a jeden z nejdůležitějších aspektů našich životů vůbec. Úroveň našeho sebevědomí v nich sehrává klíčovou roli. Když to pochopíme a pracujeme na sobě, naše vztahy se zlepšují. Když nám ale například bude chybět sebedůvěra a budeme se cítit trvale nešťastní, těžko můžeme být zdrojem radosti pro své milované.

Mít zdravé sebevědomí v partnerství znamená, že si uvědomujeme stejně dobře své vlastní potřeby, jako partnerovy. Nevyvyšujeme se ani se neponižujeme. Známe své silné a slabé stránky a známe i ty jeho. Víme, co chceme po sobě, stejně jako víme, co chceme od partnera. Uvědomujeme si, co nám dělá dobře, a poznáme, kdy nás něco zraňuje. Komunikujeme spolu otevřeně a máme chuť věci řešit. To je základ vyváženosti ve vztahu.

Pilíř našich vztahů

Koučka Magdalena Vokáčová se intenzivně zabývá partnerskými vztahy. Říká, že: „Naše sebevědomí je prvním pilířem vztahů, které vytváříme. Vztahy neustále vytváříme spolu s druhými, a podle toho také vypadají.“

Proč se s partnery dostáváme do situací, které nás oba zraňují? Hlavní důvod je ten, že opakujeme stále stejné chyby a nejsme si vědomi toho, podle jakého přesvědčení jednáme. Když najdeme svá zranění, většinou z doby svého dětství, která deformují náš pohled na sebe i na realitu kolem, můžeme přestat chyby opakovat. Proto je důležité být si vědom sám sebe a svého jednání. A žít se zdravou sebedůvěrou.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Snaha o dokonalost

Nesnažme se ale být dokonalí. Je to past, do které spadneme, sotva se pokusíme udělat pár kroků na cestě k naplněnému vztahu. Nic nepředstírejme. Žít s maskou a hrát roli někoho jiného, než kým jsme, je nejen vyčerpávající, ale z dlouhodobého hlediska i neúnosné. Ten druhý stejně nakonec naši hru prohlédne a o to zklamanější pak oba budeme. Nastane to, čemu jsme se chtěli za každou cenu vyhnout.

Přijměme fakt, že dokonalí nejsme a že je to tak v pořádku. Žijme s radostí i s naší nedokonalostí. Ani my pak nebudeme hledat dokonalý protějšek, protože i u něj přijmeme skutečnost, že není dokonalý. A že i tak ho máme rádi. Možná právě proto.

Jak zařídit, abychom byli oba šťastní?

Bez lásky k sobě samému není možné harmonicky navazovat a rozvíjet uspokojivé vztahy s opačným pohlavím. Psycholožka Michaela Peterková říká, že se zdravou úrovní sebevědomí v partnerských vztazích víme, že partner nám může být nevěrný nebo nás opustit, ale nežárlíme ani na to pořád nemyslíme. Máme svého partnera nebo partnerku rádi, ale dovedeme být i sami. Neočekáváme, že nám partner dokáže číst myšlenky, takže když něco chceme, řekneme to. Partnera respektujeme a nesouhlas projevujeme přijatelným způsobem.

Je dobré si uvědomit, na čem naše předchozí vztahy zkrachovaly. A měli bychom také vědět, jak se chceme ve vztahu cítit. Nemusíme stávající vztah hned ukončovat, když není všechno růžové. Zapracujme na něm, zapojme partnera či partnerku. Otevřeně komunikujme. Naše sebedůvěra potřebuje k růstu péči jako květina. Každý jsme zahradníkem na své vlastní zahrádce.

Žijeme proto, abychom se radovali a prožívali štěstí. Může to být s někým, kdo rezonuje na stejné vlně jako my. Pokud jsme takového člověka potkali, buďme vděční. Nebojme se k němu přilnout. A nebojme se požádat jej o pomoc, když ji potřebujeme. Podporujme se navzájem, sdílejme své potřeby a buďme autentičtí. Naše sebevědomí v takovém vztahu rozkvete spolu s námi.

Další články

Kam mohou vést snahy o osobní rozvoj?vloženo 9. 8. 2021

Kam mohou vést snahy o osobní rozvoj?

V dnešní době jsou stále častěji slyšet slova jako osobní rozvoj, sebezdokonalování a také koučink. Pokud se chceme v kterémkoli pracovním oboru rozvíjet, musíme na sobě neustále pracovat.

Snahy o osobní rozvoj nám pomůžou cítit se lépe a být se sebou spokojenější.

Emoce – a co s nimi?vloženo 2. 8. 2021

Emoce – a co s nimi?

Emoce, které vyvolávají - strach, smutek, zlost, jsou zpravidla zvládnuty.

Pak se ovšem dostaneme do situace, která v nás najednou emoce vyvolá (film, hračka, apod.) a najednou se projeví v plné síle. O co jde?

Stupně vývoje láskyvloženo 26. 7. 2021

Stupně vývoje lásky

Neexistuje jedna dostatečná definice lásky. Láska má různé významy, stejně tak je různě vnímána a spojována s různorodými očekáváními. Ale stejně jako vše ostatní má svůj vývoj.

Jednotlivé fáze lásky mohou trvat různě dlouhou dobu a probíhají nezávisle na sobě.

Výchova dětí a nové technologievloženo 19. 7. 2021

Výchova dětí a nové technologie

V dnešním dynamickém a rychle se měnícím světě má neustále se vyvíjející technologie své místo a již si život bez ní neumíme představit.

Jak moc technologiím dovolíme vstoupit do života nás a našich dětí?

|<< < 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky