Tanec jako afrodiziakum - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 27.12. 2021Tanec jako afrodiziakum

Mnohým z nás dělá tanec dobře. Nemusíme přímo my sami tančit, stačí nám tanec sledovat a zajistí nám dobrou náladu. Málokdo z nás se však začne tanci věnovat. Pokaždé, když máme příležitost se na tanec dívat, nechceme si to nechat ujít. Když nám ale dělá tak dobře, tak proč to nezkusíme? Třeba zjistíme, že nám skutečný tanec dělá ještě lépe, než když ho pouze sledujeme. Pakliže se do něj pustíme i s naším partnerem, mohlo by nás překvapit, jakou jiskru do našeho vztahu dokáže vnést a jak umí probudit spící vášeň.

Tanec nám pomáhá zlepšit náladu a může pomoct dokonce i v léčbě deprese. Mnohým lidem, než mu stihli propadnout, tanec nejdříve navozoval smíšené pocity. Na jednu stranu se totiž člověk stydí. Cítí se při tanci jako nemehlo a nechce být kýmkoli pozorován. Na druhou stranu však, v těch zlomcích vteřiny, kdy na svůj stud zapomene a poddá se dané hudbě, se cítí velmi, velmi příjemně. A tento pocit může působit jako droga. Při tanci dochází k dokonalému souznění těla a ducha.

Nechme v sobě roztančit pocity štěstí

Ačkoli nejsou při tanci nutná slova, je prostředkem komunikace, můžeme jeho pomocí vyjádřit to, co prožíváme. Tanec pomáhá uvolnit napětí a ventilovat emoce. Když se člověk začne tanci věnovat a zlepšuje se v něm, celkově tím zdokonaluje své pohybové schopnosti. V páru navíc, díky stále ladnějším a procítěnějším pohybům, pomáhá zvyšovat vzájemnou atraktivitu mezi oběma partnery. Ladné taneční pohyby bezpochyby působí na opačné pohlaví jako afrodiziakum. Tanec také zlepšuje sebevědomí jednotlivců, což rovněž pomáhá lákat druhé pohlaví. Během tance i určitou dobu po něm se člověk cítí jako znovuzrozený, je zaplaven hormony štěstí a je otevřenější a usměvavější vůči svému okolí.

Samozřejmě není tanec jako tanec. Na každého působí každý žánr jinak. Ačkoli tanec, který je běžně realizovaný na diskotékách, kde se většinou svíjí opojení a také opocení lidé, je zpravidla motivován cílem seznámení, může mít na někoho rovněž blahodárný vliv. Může nás strhnout hudba nebo nám zkrátka dělá dobře ten psychicky očistný proces. Zcela jinou kapitolou však může být společenský tanec. Jestliže je partner alespoň trošku schopný tanečník a dobře vede, pak jde o harmonii pohybů obou partnerů a psychickou hygienu nejen každého z nich, ale rovněž o očistný vliv na jejich vztah.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!

Podmínkou samozřejmě zůstává, aby byl partner, který vede, ucházejícím tanečníkem, jež si je jistý svými pohyby. Nejistý taneční partner totiž může přenášet nejistotu na toho druhého a pak to nefunguje. Tančit se svým životním partnerem znamená držet se ve velmi příjemném objetí. Z nejednoho vztahu po letech vyprchá nejen vášeň, ale i fyzický kontakt a právě tanec to může zlepšit a oba partnery opět více sblížit.

Lepší než terapie


Tanec totiž opravdu funguje jako afrodiziakum. Dokáže probudit vášeň. Během tance nejsou potřeba žádná slova a přesto dochází k souznění, naladění na stejnou vlnu, co se pohybů i pocitů týče. Předpokladem ovšem je, že to partnerům alespoň trochu jde a nešlapou si na nohy. Tanec dokáže odzbrojit i rozhádané partnery, protože během společných intimních pohybů na parketu na všechny vzájemné přestřelky jako mávnutím kouzelného proutku zapomenou.

Když se oprostíme od individuálních tanců, můžeme jednoznačně tvrdit, že tanec pomáhá vést ke zlepšení vztahu, jelikož vychází ze vzájemné spolupráce dvou partnerů. Dalo by se říci, že je tanec takovou přijatelnou alternativou psychoterapie, z níž má mnoho párů obavy. Konec konců ono by se dalo říci, že jakákoli společná aktivita obou partnerů jednoznačně prospěje jejich vztahu. Protože moment, kdy se oba shodnou na tom, že je důležité spolu trávit více volného času, je velmi dobrým předpokladem a krokem ke zkvalitnění vzájemného vztahu.

Tanec, stejně jako kterákoli jiná fyzická aktivita, pomáhá uvolňovat endorfiny a naplňovat tak člověka pocity štěstí a slasti. A je přece k nezaplacení, když takové pocity mohou prožívat oba partneři ve stejný okamžik. Tanec může každý partnerský vztah obohatit, dát mu něco navíc. Přesto, že se nám náš partnerský vztah může jevit jako spokojený a pestrý, po zkušenosti s pravidelným společenským tancem, můžeme mít najednou pocit, jakoby náš vztah něco okořenilo a dodalo mu to něco, co mu ještě chybělo. Tanec není jenom lékem pro upadající vztah, dokáže i kvalitní vztah povýšit k ještě větší dokonalosti.

Další články

Dohoda o nevěře jako prevence rozchoduvloženo 18. 10. 2021

Dohoda o nevěře jako prevence rozchodu

Věrnost je jedním z klíčových pilířů manželství, ale i soužití "na psí knížku". Jen málokdo z nás zvládne být celoživotně věrný. Nabízí se tedy řešení v podobě tzv. otevřeného manželství či vztahu.

Definice otevřeného vztahu je sympatická, každý se rád cítí být nesvázaný.

Vysoké IQ: Dar nebo prokletí?vloženo 11. 10. 2021

Vysoké IQ: Dar nebo prokletí?

O IQ, tedy inteligenčním kvocientu, slýcháme poměrně často. Jelikož se jedná o vyčíslení inteligence na základě psychologických testů, provází nás postupně naším životem.

Většina populace dosahuje průměrných hodnot, specifickou skupinu ale tvoří lidé s vysokým IQ. Je to dar nebo prokletí?

Depresivní projevy na podzimvloženo 4. 10. 2021

Depresivní projevy na podzim

Někteří psychologové sází při léčbě deprese výhradně na léčbu slovem – psychoterapii. Někteří psychiatři se naopak spokojí s pouhou farmakoterapií. Mýlí se jedni i druzí. Optimální je kombinace obou přístupů.

Jaká je první pomoc?

Umění chválitvloženo 27. 9. 2021

Umění chválit

Chválu slyší rád asi každý z nás. Komu by nedělalo dobře slyšet, že se nám něco povedlo, že nám to sluší nebo že někdo pochválí nějakou naši snahu? Dělá dobře všem. 

Pochvalami bychom rozhodně neměli plýtvat.

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky