Umění zvládat selhání - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 13.5. 2024Umění zvládat selhání

Snad každý z nás má nějakou vysněnou představu o tom, kde by chtěl pracovat nebo do jakého podnikání by se chtěl vrhnout. Šťastným z nás se to podaří, najdou odvahu a třeba i uspějí. Mnozí se ale o ten zásadní krok ani nepokusí. Často to má jeden jednoduchý důvod a tím je strach ze selhání. Bojíme se zjistit, zda na to máme, protože to s sebou nese riziko zjištění, že ne a s tím spojené nepříjemné pocity. Jak tomu čelit a dopředu se nebát svého selhání?

Mnohdy stačí jedno bezvýznamné selhání z minulosti k tomu, aby nám to sebralo odvahu k nejrůznějším důležitým krokům v budoucnosti. Příkladem může být třeba nepovedená prezentace na škole, z které jsme odešli s ostudou a pocitem neschopnosti. Takové selhání nám může srazit sebevědomí a jeho tíhu si s sebou neseme i do budoucna - máme problém prosadit své potřeby v zaměstnání nebo zakročit při problémech v osobním vztahu. Prostě to v nás vzbudí pocit, že si nevěříme.

Strach nepomáhá


Tohoto strašáka našeho sebevědomí je potřeba zapudit. V každé důležité chvíli se nám tyto pocity a strach ze selhání vrací a ve snaze vyhnout se dalšímu selhání jsme více ve stresu a naděláme zbytečné chyby.

Určitou obavu ze selhání jsme asi někdy pocítili všichni. Může jít o chybějící odvahu k zásadním krokům, které vyžadují změnu našeho chování či myšlení, odkládání náročnějších povinností a úkolů či pocity nedostatečnosti. Můžeme se nechat sžírat nepříjemnými pocity a obavami a nebo se jim postavit čelem. V druhém případě je to i příležitost něco se naučit. O nás samotných, o vztazích, o životě.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


Na cestě za odbouráním našeho strachu ze selhání se musíme oprostit od přehnaných cílů, jejichž nesplnitelnost ospravedlňuje náš strach ze selhání. Musíme si uvědomit, co nás baví a naplňuje, co je pro nás skutečně důležité a na základě toho si stanovit konkrétní a reálné cíle. Přehnaně vysoké cíle nás zavádí do bludného kruhu a beznadějného pocitu nedostatečnosti.

Malé a dosažitelné cíle prospějí našemu sebevědomí, povzbudí nás k další odvaze. Zlepšené sebevědomí je nezbytné k odbourání našeho strachu. Někdy není potřeba se velkých cílů vzdát. Stačí si je rozložit na menší, postupné cíle a vždy se soustředit na ten konkrétní malý cíl. Když v danou chvíli zapomeneme na finální cíl, pomůže nám to tolik se nestresovat. Pohráváme-li si například s myšlenkou, zda začít podnikat, ale nenašli jsme k tomu zatím odvahu, zaměřme se v prvním kroku na to, o čem podnikání je a co obnáší - promluvme si s přáteli, kteří podnikají či navštivme kurz pro začínající podnikatele. Třeba zjistíme, že na tom zas až tak nic není a posune nás to dál.

Poučení z chyb nás posune dál


I při plnění našich malých cílů se může stávat, že se nám nebude dařit je plnit. Třeba proto, že jsme neudělali maximum nebo byl moc vysoký a chtělo si jej stanovit níže. V každém případě je potřeba se nad tím zamyslet, projít si sled událostí a ponaučit se z toho. Je důležité nebrat to jako tragédii, ale jako inspiraci k tomu, jak příště postupovat a situaci zvládnout.

A na druhou stranu, když jsme úspěšní a náš malý cíl se nám povede splnit, měli bychom se umět pochválit. Než se hned vrhat do plnění dalších cílů, je lepší si chvilku oddychnout a užít si radost z úspěchu. Nabereme tím také více síly jít dál a snížíme riziko vyčerpání či vyhoření.

Strach ze selhání je břemeno, které nás může tížit celý život. Brání nám v našem rozvoji a úspěchu jen kvůli pocitům, které nechceme. Když se však raději do ničeho nepustíme, výsledek může být ještě horší než případný neúspěch. Může nás totiž tížit pocit zbabělosti a nenaplněných snů. Je důležité brát selhání jako součást cesty k úspěchu, nebát se ho a mít na paměti, že chybovat je lidské.

Další články

Duševní choroba – daň za popularitu?vloženo 6. 4. 2020

Duševní choroba – daň za popularitu?

Proč jsou populární osobnosti více ohroženy duševními problémy?

V poslední době, hlavně díky médiím, často slýcháme, že se nějaký veřejně známý člověk, tedy celebrita, „zhroutil“. Ale co je tím myšleno a co za tím může být schováno?

Kybergroomingvloženo 23. 3. 2020

Kybergrooming

Jaké nebezpečí hrozí vašim dětem, když jsou on-line?

Na on-line sociálních sítích je možné si prohlížet profily miliónů uživatelů různého věku. Potencionální pachatelé trestné činnosti mají na internetu ohromné možnosti ve výběru svých obětí, které přesně odpovídají jejich potřebám.

Malé zamyšlení nad rozchody a sebeobviňovánímvloženo 6. 1. 2020

Malé zamyšlení nad rozchody a sebeobviňováním

O rozchodech by se dalo napsat, a také již bylo napsáno, opravdu hodně. Zaměříme se dnes tedy jenom na jeden malý aspekt, detail, proces, který s rozchodem souvisí a tím je sebeobviňování.

Sebeobviňování není ovšem ve hře jen při rozchodech, ale de facto při každé situaci, kdy se děje, či se již stalo, něco

Přínosy a dopady inkluzevloženo 18. 3. 2019

Přínosy a dopady inkluze

Pojem inkluze není v naší legislativě žádnou novinkou. Ve školství se s ní počítá již několik let. V poslední době se ale toto téma stalo více aktuálním.

Pokusme se podívat na obě strany mince a snažme se pochopit postoje dotčených stran a nic unáhleně nezatracovat.

|<< < 35 | 36 | 37 | 38 | 39 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky