Vliv četby na psychiku - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 14.6. 2021Vliv četby na psychiku

Dnes je většina z nás každodenně obklopena informačními technologiemi a na četbu knížek nám mnohdy nezbývá dostatek času. Přitom má blahodárný vliv nejen na děti, ale i na dospělé. Je významná pro naší psychiku a rozvoj našeho myšlení. V čem konkrétně nám pomáhá a proč bychom si na ní měli nějaký čas pravidelně vyčlenit?

Čtení je jednou ze základních lidských dovedností a ačkoli je především duševní činností, týká se i činnosti tělesné - svaly, které nám umožňují pohyb očí, pracují při našem bdění vlastně pořád. Čtení má na nás pozitivní vliv z mnoha důvodů. Dopřává trénink našemu mozku, naší paměti i koncentraci. Rozvíjí také naší fantazii díky prožívání knižních příběhů. Aby čtení opravdu mělo přínos, je potřeba se mu věnovat pravidelně a rovněž by nás mělo bavit.

Při četbě se zapojují různé části mozku. Nejen dětem, ale i všem bez rozdílu věku knihy rozšiřují slovní zásobu a rozvíjí kreativitu. Četba dobré knížky dokáže zmírnit stres a zlepšit náladu. Čtení může také zlepšovat naší schopnost empatie. Díky pravidelné četbě si rozšiřujeme obzory, jsme sečtělejší, stále tak totiž vstřebáváme nějaké nové informace.

Knihy nás ovlivňují od raného dětství


Náš vztah ke knihám ovlivňuje již naše dětství. Když nás s nimi rodiče hned v raném věku seznámí a dále nás k nim vedou, náš vztah k nim to pozitivně nasměruje i do budoucna. Čtení dětem tmelí rodinu - jsou spolu a společný čas tráví hodnotně. Zlepšují se tak citové a rodinné vazby. Už první dětské obrázkové knížky pomáhají při ztvárňování a vnímání reality. Tak trochu se dá říci, že knížky děti připravují na školu - zlepšují jejich schopnost soustředění. Díky čtení knižních příběhů se děti učí rozlišovat mezi realitou a světem fantazie. Čtení jim pomáhá rozpoznávat hodnoty dobra a zla, během předčítání jim můžeme hned vysvětlit, co je a co není morální.

PSYCHOLOGICKÁ POMOC NA TELEFONU - NONSTOP A ZCELA DISKRÉTNÍ! Volejte 900 70 10 20*


To, jak na nás kniha působí se mění - nejen samotným příběhem či průběhem knihy, ale také vlivem našeho momentálního psychického rozpoložení. Někdy můžeme řádky v podstatě jen tak "přelétávat" očima. Jindy pro nás je četba tak silným zážitkem, že přestáváme vnímat realitu a jsme zcela ponořeni do světa naší knihy.

Vliv četby nějaké konkrétní knihy může být na různé lidi odlišný. Vždy záleží na charakteru čtenáře a samozřejmě i na zaměření samotné knihy. Různí čtenáři mohou stejnou knihu hodnotit jinak vzhledem k rozdílům v jejich sociální příslušnosti, věku, pohlaví apod. Také může být stejná kniha hodnocena odlišně jedním čtenářem v různých fázích jeho života.

Kniha může být kořením života

Mnohdy nám kniha pomůže k naplnění něčeho, čeho se nám v našem životě nedostává a dokáže tak třeba vyplnit případnou emocionální díru. Nebo nás může povzbudit k větší aktivitě v nejrůznějších oblastech. Například životopisná kniha o nějakém úspěšném člověku nebo prostě kniha, v jejímž příběhu vystupuje nějaká statečná postava - může nás povzbudit k určitým významným krokům v našem životě. Nebo kniha se silnými romantickými či dokonce erotickými dějovými momenty - může povzbudit naší fantazii, díky čemuž se třeba odhodláme k podobným experimentům i v našem skutečném životě a tím nám ho daná kniha pomůže zpestřit či dokonce zlepšit.

Četba může mít dokonce i léčebné účinky - při tzv. biblioterapii dochází k rozptýlení pacienta a k částečnému uspokojení jeho kulturních potřeb. Ať už jde o člověka skutečně nemocného či v nelehké sociální situaci (osoby v domovech důchodců nebo děti v dětských domovech). Když se zvolí správná kniha, může pomoci k povzbuzení a nalezení chutě do života.

Čtení je určitou formou sociální komunikace a může tak odrážet jistou touhu po společenském kontaktu. Většinou nás ale k četbě motivuje potřeba nových dojmů, potřeba uklidnění či naopak rozptýlení, případně potřeba seberealizace. Když zvolíme v daném okamžiku správnou knihu, bude mít její četba na naší psychiku jednoznačně pozitivní vliv.

Další články

Pečujte o svou duši a zapomeňte na depresevloženo 10. 5. 2021

Pečujte o svou duši a zapomeňte na deprese

Žijeme ve světě, kdy je na denním pořádku stres, spěch, nervozita… Neustále čelíme nepříjemným vlivům současného světa a naše psychika je často napnutá k prasknutí.

Jak pečovat o svou duši, abyste se těmto stavům vyvarovali?

Jaký vliv má kojení na psychiku?vloženo 3. 5. 2021

Jaký vliv má kojení na psychiku?

Názory na kojení se objevují různé – někomu připadá přirozené, jinému nezbytné, někdo ho může brát jako něco nechutného, co bylo v minulosti nutným zlem a dnes by proto mělo být elegantně nahrazeno umělou výživou.

Jaká varianta je lepší a jak se rozhodnout?

Rozvod a dítě! Syndrom zavrženého rodiče.vloženo 26. 4. 2021

Rozvod a dítě! Syndrom zavrženého rodiče.

Rozvodovost se bohužel nevyhýbá manželstvím s dětmi, tudíž někdy jsou onoho vzorného chování dospělých svědci i děti. Dítě se stává ve sporu dvou dospělých nechtěně zbraní jednoho z nich.

Jeden z rodičů začne popuzovat dítě proti druhému rodiči. S tímto jevem se setkáváme zejména v situacích, kdy je dítě

Hysterie – seje vítr a miluje bouřivloženo 12. 4. 2021

Hysterie – seje vítr a miluje bouři

Zkuste popsat, jaká osoba se vám vybaví coby hysterka. Intrikaření a snaha ovládat okolí jí nebývá cizí. Umí vášnivě milovat, především sebe.

Jak takového člověka poznáte?

|<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky